InzichtenEen super steriele omgeving creëren in een landhuis

Een super steriele omgeving creëren in een landhuis

De heer James Ball (consultant oogchirurg) studeerde in 1995 af met zijn medische graad aan de Universiteit van Cambridge, Groot-Brittannië. Na het afronden van zijn opleiding tot oogheelkunde in Brighton, Oxford en Yorkshire, verhuisde hij naar Australië om een specialistische opleiding in ooglaserchirurgie te volgen aan het prestigieuze Lions Eye Institute. Daar werkte hij aan de ontwikkeling van nieuwe technieken in refractieve chirurgie. In 2014 werd de heer Ball benoemd tot ere consultant bij het Universitair Ziekenhuis van Genève om de ontwikkeling van hun refractieve, cataract en cornea service te ondersteunen. Nu, na vijftien jaar NHS cornea- en refractieve chirurgie diensten te hebben geleverd, is de heer Ball verhuisd naar een eigen praktijk bij Custom Vision Clinic.

Steriele operatiekamer

James Ball besloot zijn eigen praktijk te starten, met enige frustratie over de omgevingen waarin hij destijds werkte. Hij richtte Custom Vision Clinic op in Bowcliffe Hall, Wetherby in Groot-Brittannië. Het pand was een 19e-eeuws landgoed. De SurgiCube heeft het mogelijk gemaakt om een nieuwe super steriele operatiekamer te creëren tijdens de Covid-19-pandemie. De nieuwe faciliteiten zijn het bewijs dat chirurgische omgevingen van topkwaliteit met de juiste technologie zelfs binnen historische gebouwen kunnen worden ontwikkeld.

"Mijn idee om Custom Vision Clinic op te richten, kwam door het feit dat ik wist dat alles een beetje beter kon”, legt dhr. Ball uit. “Ik vond een goede locatie en begon met slechts een paar kamers en diagnostiek. Dat stelde ons in staat om ongeveer vijf jaar geleden een eerste praktijk op te bouwen. Toen hebben we als gevolg van de pandemie in 2020 een operatiekamer gebouwd en een suite voor ooglaserbehandeling.” In 2013 hoorde dhr. Ball van het bestaan van SurgiCube. Hij bezocht dr. Gerrit Melles, baanbrekend hoornvliesspecialist en uitvinder van de SurgiCube, in Rotterdam, Nederland, om demonstraties te bekijken van de nieuwste chirurgische transplantatie technieken. Tijdens de demo's werden patiënten geopereerd onder een SurgiCube. Geïnteresseerd in de technologie, heeft hij sindsdien alle ontwikkelingen ervan gevolgd.

Een pand vol beperkingen Surgicube

Een pand vol beperkingen

“Er waren voor mij twee belangrijke drijfveren voor het gebruik van SurgiCube. De eerste was dat ik een super steriele omgeving kon creëren in een historisch monumentaal pand, dat nu eenmaal een aantal beperkingen heeft. Het bereiken van steriliteit met behulp van conventionele luchtbehandelingsprocessen is erg moeilijk”. De beperkingen zijn deels de leeftijd, deels de grootte van het gebouw en deels het feit dat het direct naast enkele velden en bomen gesitueerd is. Dat is natuurlijk prachtig! Het bieden van een ontspannende omgeving is bevorderlijk voor het herstel van de patiënten. Helaas leven er ook veel insecten en hun aanwezigheid is best wel een uitdaging voor de steriliteit van het pand”.

Covid-19

“De tweede grote drijfveer was Covid-19. Ik heb veel tijd besteed aan het bestuderen van luchtbehandeling om de fysieke omgeving zo veilig mogelijk te maken. En dan in het bijzonder de lucht die mijn medewerkers, de patiënten en ik inademen.

De SurgiCube verslaat gewoon alle concurrenten, omdat het systeem ons scheidt van de patiënt en elk virus in enkele minuten filtert. De eerste maanden na de uitbraak van de pandemie was er enige bezorgdheid, omdat cataractchirurgie beschouwd kan worden als een procedure die aerosolen genereert, omdat er een trillend instrument gebruikt wordt.

In de meeste operatiekamers moet iedereen na een operatie een half uur de ruimte verlaten, zodat de conventionele luchtbehandeling elk virus dat circuleert kan verwijderen. De SurgiCube filtert een enorme hoeveelheid lucht in kleine kamers en haalt alles eruit. Zo wordt de doorlooptijd tussen patiënten geminimaliseerd. De SurgiCube geeft extra vertrouwen dat ik in een veilige omgeving voor mensen kan zorgen. Ik denk eerlijk gezegd dat de SurgiCube het beste middel is om in te zetten om zowel personeel als patiënten in de operatiekamer te beschermen.”

Super steriele lucht

Eind augustus 2020 werd de SurgiCube op tijd in gebruik genomen voor de eerste operatielijst van Custom Vision Clinic op 10 september 2020. Dhr. Ball en zijn team hebben inmiddels al honderden succesvolle operaties met het systeem uitgevoerd. "Het systeem is een genot om mee te werken", merkt hij op. “Voor mij heeft het een nieuw paradigma gecreëerd van steriliteit. Zelfs in vergelijking met een eersteklas operatiekamer in een ziekenhuis, opereer ik toch het liefst onder mijn SurgiCube. De SurgiCube creëert een omgeving, waarin ik weet dat ik in super steriele lucht werk. Als ik rondkijk in de operatiekamer van het ziekenhuis wandelen er constant mensen in en uit, waardoor er vanuit de gang ook steeds lucht de operatiekamer in- en uitstroomt.

Ik heb meer vertrouwen in de SurgiCube dan in een conventionele operatiekamer. Als je er eenmaal mee hebt gewerkt, besef je de mate van veiligheid die het systeem creëert voor patiënten. Ik denk dat je dit pas beseft als je een keer in de SurgiCube hebt gezeten. De zachte luchtstroom die je voelt is super gesteriliseerd. De goede luchtkwaliteit die we in een standaard operatiekamer dachten te krijgen, kan echt een heel stuk beter. Dat was een interessante verschuiving in mijn perceptie toen ik met de SurgiCube aan de slag ging.”

Superieure oplossing

Sinds de SurgiCube is geïnstalleerd bij The Custom Vision Clinic, hebben verschillende specialisten contact met de kliniek gehad met de bedoeling om er zelf een aan te schaffen.  “Het meest recente bezoek was van specialisten van een operatiekamer in een ander deel van Groot-Brittannië, waar ze twee gevallen van endoftalmitis hadden. Dit is de meest gevreesde complicatie voor oogartsen,” vertelt dhr. Ball. "Het is een complicatie waarvan ik 's nachts wakker lig! Als deze infectie optreedt, zal een derde van de patiënten het gezichtsvermogen volledig verliezen en ze kunnen zelfs hun oog zelf verliezen. Het is het ergste dat ooit kan gebeuren. Een dergelijke operatie heb ik in mijn 15-jarige carrière als consultant van 10.000 gevallen nog nooit uitgevoerd en ik wil dit tot mijn pensioen graag zo houden! Met de SurgiCube weet ik 100% zeker dat ik opereer in de meest steriele omgeving die mogelijk is.”

Besparingen

De kostenbesparing die de SurgiCube oplevert in de Custom Vision Clinic is significant. “Als ik had gekozen voor conventionele luchtbehandeling, zou dit dubbel zo duur zijn geweest”, vertelt dhr. Ball. “Zelfs als het dezelfde prijs zou zijn, zou ik met de klinische voordelen die ik ervan heb, alsnog de voorkeur geven aan de SurgiCube.  U kunt efficiënt opereren. We hebben steeds negen patiënten op de operatielijst staan, waardoor er rustig en gecontroleerd gewerkt kan worden. Zeker in de periode met Covid-19 was dit heel prettig. Op het tijdstip van de chirurgische ingreep kunnen we klaarstaan en 20-25 minuten later wandelt de patiënt rustig de deur uit”.

Toegenomen vraag naar zorgvastgoed

Dhr. Ball denkt dat de SurgiCube ook na de periode van Covid-19 een heel belangrijke rol kan spelen in het vergroten van zorgvastgoed voor cataractchirurgie. Lange wachtlijsten kunnen met dit systeem ingehaald worden.

“Een andere reden waarom ik in 2020 doorging met het bouwen van mijn eigen operatiekamer was dat ik me realiseerde dat een van de grootste problemen een gebrek aan zorgvastgoed was”, vertelt hij. “De SurgiCube kan een ommekeer betekenen voor een gebouw waarvan je in eerste instantie dacht dat er geen intraoculaire chirurgische faciliteit gehuisvest zou kunnen worden. Voordeel van de SurgiCube is ook nog eens dat het een mobiel systeem is. Zo kan ik met vertrouwen in een nieuwe omgeving de behandeling uitvoeren, wetende dat deze super steriel en veilig is.”

SurgiCube team

Het SurgiCube-team is ook geweldig. Het is dus niet alleen een heel goed product, maar ook de ondersteuning ervan is uitstekend geweest. Ik denk dat hun service een belangrijk onderdeel is van het product. Natuurlijk is de SurgiCube niet alleen geschikt voor oogchirurgie.

dhr. Ball

Custom Vision Clinic

Er zijn veel kleine operaties die zorgverleners proberen door te voeren in faciliteiten die als gevolg van de pandemie echt onder druk zijn komen te staan. Veel chirurgische specialismen kunnen profiteren van toegang tot uitgebreidere operatie-omgevingen. Dat is wat de SurgiCube zou kunnen toevoegen aan de bestaande operatiekamers. Het systeem is een oplossing om snel meer mogelijkheden te creëren op operationeel gebied. En dan niet alleen in Groot-Brittannië.