InzichtenEen succesverhaal beginnen met SurgiCube

Een succesverhaal beginnen met SurgiCube

Dr. Kasper de Roon Hertoge (oogarts) studeerde Geneeskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en voltooide zijn opleiding Oogheelkunde opde afdeling oogheelkunde van het Erasmus Universitair Medisch Centrum. In 2011 richtte hij de inmiddels zeer succesvolle Oogartsenpraktijk Delfland op in Delft, Nederland.  

Bij de opening van zijn praktijk koos hij met de installatie van een SurgiCube voor optimale veiligheid en steriliteit. Het dagelijkse team van specialisten bestaat uit vier gespecialiseerde adviseurs en enkele gespecialiseerde assistenten. Dr. de RoonHertoge legt uit hoe SurgiCube nog altijd voldoet aan de behoeften van deze relatief kleine zelfstandige praktijk.

Een relatief nieuw concept

“Toen we medio 2011 met de praktijk begonnen, hadden we faciliteiten nodig om operaties uit te voeren. We onderzochten verschillende mogelijkheden om een complete operatiekamer te bouwen. De kosten hiervoor waren echter niet geschikt voor ons budget op dat moment. We kwamen SurgiCube op het spoor en bezochten praktijken die dit systeem al in gebruik hadden genomen. In die tijd was SurgiCube nog een relatief nieuw concept; er waren weinig praktijken in Nederland die met dit systeem werkten. Al snel werd duidelijk dat de SurgiCube de beste optie zou zijn voor onze nieuwe praktijk."

Veilig en steriel

Met een goed uitgeruste polikliniek is Oogartsenpraktijk Delfland een onafhankelijke kliniek die een breed scala aan hoogwaardige medische oogheelkunde uitvoert. Naast behandelingen van staar, glaucoom, maculadegeneratie en oogveranderingen bij diabetes, is de kliniek gespecialiseerd in ooglidcorrecties, orthoptie en pediatrische oogheelkunde. Dr. de Roon Hertoge was vooral onder de indruk van het niveau van steriliteit dat haalbaar is met de SurgiCube.

We hebben voor dit systeem gekozen vanwege de steriliteit en kwaliteit. De veiligheid van de SurgiCube is een bewezen feit. Het veiligheidsvoordeel van de SurgiCube is enorm, als deze op de juiste manier wordt gebruikt. Vooral bij toepassingen van microchirurgie (netvlies-operaties) is dit zeer belangrijk.

dr. de Roon Hertoge

Oogarts/ oprichter Oogartsenpraktijk Delfland op in Delft.

Handig

Door te kiezen voor een drie meter brede SurgiCube kan Oogartsenpraktijk Delfland operaties op een zeer veilige manier uitvoeren, zonder dat er veel technische veranderingen nodig zijn. “De installatie van de SurgiCube in de praktijk verliep zonder problemen. Hij werkte precies zoals ik had gedacht”, zegt dr. de Roon Hertoge. “Hij is makkelijk in het gebruik, altijd startklaar en vereist niet veel personeel tijdens gebruik of voor onderhoud. Een van de grote voordelen hiervan is, dat ik een operatie kan uitvoeren wanneer ik wil. Bij de voorbereiding en het gebruik is geen ingewikkelde planning vereist. Bovendien kan het apparaat overal naartoe verplaatst worden.”

“Het formaat van onze SurgiCube is ruim voldoende voor reguliere oogoperaties, ooglidcorrecties en injecties. We hebben een kleine operatie kamer met de SurgiCube als middelpunt. De sterilisatie vindt plaats in de ruimte naast de SurgiCube. Het is een zeer compacte en efficiënte setting. De hele dagwerken we met slechts vier mensen. Met SurgiCube heb je niet veel mensen nodig voor een goede operatie!” vervolgt dr. de Roon Hertoge. “Vóór het opzetten van de praktijk heb ik gewerkt in ziekenhuizen met traditionele en zeer ruime operatiekamers, maar als chirurg ben je uiteindelijk alleen gericht op het oog van de patiënt.”

Training en onderhoud

De Oogartsenpraktijk Delfland werkt nauw samen met de afdeling oogheelkunde van het Erasmus Universitair Medisch Centrum in Rotterdam en heeft het systeem ook gebruikt voor leerdoeleinden. “We hebben verschillende jonge oogartsen en oogheelkundig assistenten opgeleid met behulp van de SurgiCube”, zegt dr. de Roon Hertoge. “Dit was zeer effectief, hoewel het in zo’n geval natuurlijk prettig is om meer ruimte te hebben, zoals in een grote operatiekamer.” Het jaarlijks onderhoud van de SurgiCube wordt gepleegd door hetbedrijf zelf. Medewerkers van de Oogartsenpraktijk Delfland hoeven deze taak dus niet in hun eigen tijd uit te voeren.

Positieve bijdrage

De Oogartsenpraktijk Delfland heeft een goede naam opgebouwd bij patiënten en professionele gezondheidszorgers. Dr. de Roon Hertoge vindt dat deSurgiCube heeft bijgedragen aan het leveren van hoogwaardige medische oogheelkunde en efficiëntie die de praktijk levert. “We hebben zeer positieve ervaringen met het systeem”, zegt dr. de Roon Hertoge. "Ik ben alleen verbaasd dat de SurgiCube in Nederland nog niet op grotere schaal wordt gebruikt.”